29 Kasım 2009 Pazar

Dostlar Tiyatrosu oyun programı


İSTANBUL - Dostlar Tiyatrosu, 4 Aralık’tan başlayarak Muammer Karaca Tiyatrosu’nda İstanbul sezonunu açıyor.

Dostlar Tiyatrosu, Aralık ayında Muammer Karaca Tiyatrosu’nda, üçüncü yılında 195. oyuna ulaşan “Sivas ’93” ve 56 kez oynanan “Marx’ın Dönüşü” adlı oyunları sahneleyecek. “Marx’ın Dönüşü” adlı oyun 4-5 Aralık 2009 tarihlerinde, “Sivas ’93” adlı oyun ise 6 Aralık’ta, Muammer Karaca Tiyatrosu’nda izlenebilir.

Eylül ayından bu yana turne yollarında olan Dostlar Tiyatrosu, “Marx’ın Dönüşü” adlı oyununu Kıbrıs Festivali, New York, Caddebostan Kültür Merkezi, Ankara turnesi, Edirne ve Bielefeld’de sahneledi. Dostlar Tiyatrosu, Nâzım Hikmet’ten uyarlanan “İnsanlarım” adlı oyunu Kumbaracı 50’de ve Koç Üniversitesi’nde, “Sivas ’93”ü adlı oyunu ise Karadeniz turnesi, Bielefeld, Lyon ve Strasbourg festivallerinde oynadı.

“Marx’ın Dönüşü” kapitalist sistemi sorguluyor

Yazan: Howard Zinn
Çeviren: Özüm Özgülgen
Yöneten ve Oynayan: Genco Erkal
Giysi Tasarım: Özlem Kaya

Tarih: 4-5 Aralık 2009, saat 20:30
Yer: Muammer Karaca Tiyatrosu

Howard Zinn'in kaleme aldığı, Özüm Özgülgen'in çevirdiği ve Genco Erkal’ın yönetip oynadığı “Marx’ın Dönüşü” adlı oyun, krizle sarsılan kapitalist sistemi Karl Marx’ın bakışaçısıyla tiyatro sahnesinde sorgulu-yor. “Marx’ın Dönüşü” oyunu, Karl Marks’ın 19. yüzyılda getirdiği kapitalizmin eleştirisinin günümüzde de temelde hala geçerli olduğunu gösteriyor. 19. yüzyılda Londra Soho’da yaşayan Marx, “Marx’ın Dönüşü” oyununda günümüz New York Soho’dadır. İçinde yaşadığımız dönemin ve Marx’ın yaşadığı dönemin birbiri içine geçecek şekilde yazıldığı oyunla o zamanları aydınlatmanın yanı sıra bugünlere ve bizim bulunduğumuz yere ışık tutmak amaçlanıyor. Genco Erkal’ın yönetip, oynadığı tek kişilik oyunda, Marx’ın karısı Jenny, kızı Eleanor, dostu Engels ve siyasi rakibi Bakunin gibi karakterlerle ilgili değerlendirmeleri önemli bir yer tutuyor. Marx, yaşamıyla ilgili olaylar, Jenny ile yaptığı evlilik, Londra’ya sürülmesi, üç çocuğunun ölmesi, zamanın politik çatışmaları, İrlanda’nın İngiltere’ye karşı direnişi, Avrupa’daki 1848 devrimleri, Komünist Hareket, Paris Komünü olayları hakkında konuşuyor.


Madımak’taki Kerbela: “Sivas ’93”

Yazan ve Yöneten: Genco Erkal
Oyuncular: Genco Erkal, Meral Çetinkaya, Yiğit Tuncay, Murat Tüzün, Nilgün Karababa, Şirvan Akan, Çağatay Mıdıkhan
Müzik: Fazıl Say

Tarih: 6 Aralık 2009 Pazar, saat 15:00
Yer: Muammer Karaca Tiyatrosu

“Sivas ’93” oyunu, yakın dönem siyasi tarihimizin en sarsıcı olaylarından biri olan Sivas Madımak Oteli’nde yaşananları ve sonrasında mahkeme sürecini belgesel film görüntüleri eşliğinde tiyatro seyircisiyle buluştu-ruyor. Genco Erkal’ın yazdığı ve yönettiği belgesel oyun, “Sivas ’93”, günümüzdeki Yezidlerin Madımak Oteli’nde yaptıkları barbarlığın öyküsünü anlatıyor. Nurdan Arca yapımı belgesel bir film eşliğinde oynanacak oyunun müziği, Fazıl Say imzasını taşıyor.

“Sivas ’93”ün oyuncu kadrosunda Genco Erkal’la beraber Meral Çetinkaya, Yiğit Tuncay, Murat Tüzün, Nilgün Karababa, Şirvan Akan ve Çağatay Mıdıkhan yer alıyor.

“Sivas ’93” isimli belgesel oyun, 1993 yılında Pir Sultan Abdal’ı Anma Kültür Etkinlikleri için Sivas’da bulunan aydınların yaşadıklarını, Madımak Oteli’nin kundaklanmasının ardından aralarında Behçet Aysan, Metin Altıok, Uğur Kaynar, Asaf Koçak ve Muhlis Akarsu gibi aydınların olduğu 35 kişinin ölümünü konu alıyor.

Dostlar Tiyatrosu Aralık 2009 Oyun Programı
TarihSaatOyunSahne
04 Aralık20.30 Marx’ın DönüşüMuammer Karaca Tiyatrosu
05 Aralık20.30 Marx’ın DönüşüMuammer Karaca Tiyatrosu
06 Aralık15.00 Sivas ’93Muammer Karaca Tiyatrosu
11 Aralık20.30 Marx'ın DönüşüCaddebostan Kültür Merkezi
13 Aralık 15.00 Marx'ın DönüşüMuammer Karaca Tiyatrosu
18 Aralık20.30 Sivas ’93Muammer Karaca Tiyatrosu
19 Aralık20.30 Marx’ın DönüşüMuammer Karaca Tiyatrosu
20 Aralık15.00Marx’ın DönüşüMuammer Karaca Tiyatrosu

Dostlar Tiyatrosu
Muammer Karaca Tiyatrosu
İstiklal Caddesi Muammer Karaca Çıkmazı No: 3 Galatasaray - Beyoğlu / İstanbul
Esra Elik Tel: (0212) 252 59 35

bilgi@dostlartiyatrosu.com
www.dostlartiyatrosu.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder